Altijd op de hoogte van

De laatste ontwikkelingen

Geplaatst op 22 sep 2022

Informeert u ons als uw onbelaste reiskostenvergoeding per 1 januari 2023 verhoogd moet worden?

Wanneer uw personeel met eigen vervoer reist, carpoolt of het openbaar vervoer gebruikt, dan kunt u als werkgever hiervoor een maximale, onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer aan uw werknemers uitkeren. Bijvoorbeeld in de situatie dat de werknemer met dit eigen vervoer naar de werkplek en naar huis reist of naar een zakelijke afspraak reist. Wanneer de werknemer met het openbaar vervoer reist, dan kunt u ook de werkelijk gemaakte reiskosten vergoeden aan de hand van bijvoorbeeld een ticket van het openbaar vervoerbedrijf.

Meer dan € 0,19 per kilometer vergoeden
Een hogere vergoeding dan € 0,19 per kilometer is ook toegestaan. In dit geval is het deel tot en met € 0,19 per kilometer onbelast en over het meerdere dient dan loonheffingen door u als werkgever ingehouden te worden. Of dit meerdere wordt in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling (WKR) ondergebracht.

Verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding per 2023 en 2024
Door de forse inflatie, onder andere veroorzaakt door de hoge brandstofkosten, heeft de overheid het plan om de onbelaste reiskostenvergoeding per 1 januari 2023 te gaan verhogen naar € 0,21 per kilometer. En per 1 januari 2024 naar € 0,22 per kilometer. Dit betreft een aangekondigde maatregel vanuit de Voorjaarsnota en is ook tijdens Prinsjesdag weer bevestigd.

Het is overigens doorgaans geen verplichting voor de werkgever om de onbelaste reiskostenvergoeding te verhogen. U kunt er ook voor kiezen om de onbelaste reiskostenvergoeding te verhogen, maar niet tot het nieuwe maximale bedrag van € 0,21 per kilometer. Ook is het mogelijk dat u de onbelaste reiskostenvergoeding helemaal niet verhoogd. Een uitzondering hierop is wanneer uw onderneming onder een CAO valt en hierin bepalingen zijn opgenomen met betrekking tot de onbelaste reiskostenvergoeding.

Nieuwe onbelaste reiskostenvergoeding tijdig aan ons doorgeven!
Er vanuit gaande dat de maximale onbelaste reiskostenvergoeding per 1 januari 2023 inderdaad verhoogd wordt, willen wij u vragen om voor het einde van het jaar aan ons door te geven of u de onbelaste reiskostenvergoeding voor uw personeel ook gaat verhogen. En zo ja, wat het onbelaste bedrag per kilometer gaat worden. Wij zullen dit dan tijdig in uw salarisadministratie doorvoeren. U kunt dit doorgeven aan uw vaste contactpersoon voor de salarisverwerking of door een e-mail te sturen naar [email protected]

Bekijk volgende bericht:
Top 10 Prinsjesdag 2022
Ook kansen benutten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Altijd up to date
  • Verhalen van ondernemers
  • Tweewekelijks in je mail