Verslag Taxman on Tour

Geplaatst op 25 september 2018

Woensdag 12 september was al weer de achtste Taxman on Tour. Die avond was gereserveerd voor deel 2 van het tweeluik over vastgoed, met voor de pauze Elmer van der Kamp, advocaat bij Trip Advocaten en Notarissen die uitgebreid stilstond bij het huurrecht. En niet alleen in theoretische zin, maar met name met praktische voorbeelden over verschillende soorten huurovereenkomsten en de mate waarin partijen daarbij zaken contractueel kunnen of moeten regelen. Wat ook Elmer benadrukte was het energielabel C dat per 1 januari 2023 verplicht is. Als hier niet aan wordt voldaan, mag een kantoorruimte (mogelijk) niet worden gebruikt, in beginsel een gebrek waarvoor de verhuurder aansprakelijk is!

Na de pauze was het woord aan Mikloos Knijff makelaar en taxateur van Noordland Makelaars. Zijn doelstelling was de toehoorders binnen een half uur de kneepjes van het taxeren bij te brengen, zodat een ieder daarna in staat was om dit zelf ‘ook te kunnen’. Uit de praktijkvoorbeelden die hij ons voorschotelde, bleek echter hoe moeilijk dit blijkt te zijn en wat er zoal komt kijken bij het doen van een juiste taxatie. Elk object is uniek, wat is de inschatting van de markt, hoe is de locatie, in welke plaats is het vastgoed gelegen, zo hield hij zijn publiek voor, zijn belangrijke elementen die van belang zijn bij de waardering. Daarnaast kan de markt snel veranderen en kan de waarde van een pand binnen enkele jaren fors fluctueren, zo bleek uit zijn voorbeelden.

Het laatste deel van de avond was gereserveerd voor Peter van Marle, directeur Real Estate Clients van de ABN AMRO Bank. Hij gaf een kijkje in de vastgoed keuken van de bank. Beleggen in vastgoed levert veelal meer op dan de spaarrente, je hebt minder te vrezen van inflatie en spreiden van het vermogen in vastgoed is het beste middel tegen de wispelturigheid van de beurs. Hoe het rendement op het eigen vermogen kan worden berekend, werd getoond in een voorbeeldberekening. Verder bleek dat ook bij de bank duurzaamheid een hoge prioriteit heeft. Met behulp van de Duurzame Investeringstool kan op een eenvoudige wijze een check worden uitgevoerd op de vraag hoe duurzaam en zuinig uw pand is. Verrassend van Peter als bankman waren tot slot de woorden van zijn grootvader die hem voorhield dat hoe meer je hebt, des te meer zorgen je dit oplevert.

Ook deze avond werd weer afgesloten met een geanimeerde borrel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van der Veen en Kromhout

Voor ondernemers die eruit halen wat erin zit.